Mig og min restskat

I disse tider strømmer nye kunder til vores lille regnskabsforretning, for selvangivelserne står for døren. Allerede i denne måned kan lønmodtagere se deres årsopgørelser, og for de selvstændige kan vi begynde at indberette den 9. marts.

Den største enkeltstående udgiftspost er jo de skatter og afgifter vi betaler til staten. Og personskatterne er den største enkeltstående indtægtskilde for staten. Jeg har sjældent kunne ramme årsopgørelsen 100%, så man hverken skal betale eller have penge tilbage. Det skyldes at der er så mange variabler i skatteberegningerne. Og der skal ikke meget til for at skubbe i den ene eller anden retning da vi betaler mellem 30% og 56% i skat af vores indkomst.

Så med så væsentlige beløb på bordet, har vi alle travlt med at tjekke vores årsopgørelser, så snart vi kan. Skal vi have penge tilbage, er sommerferien, udbetalingen på den nye drømmebolig eller blot den nye kjole eller jakkesæt i hus.

Skal vi betale restskat, skal vi derimod til at overveje, hvordan betalingen skal finansieres.

For 2014 skal man betale 2,9% i dag-til-dag rente fra den 1. januar 2015 af ens restskat til Skat. Hvis ikke man betaler senest den 30. juni 2015 forsvinder dag-til-dag renten, og der bliver i stedet lagt et restskattetillæg oveni restskatten på 4,9%. Renterne til Skat er ikke fradragsberettiget.

Har man pengene stående på en indlånskonto er det klart det bedst kan betale sig at betale pengene til Skat hurtigst muligt da man stort set ingen rente får på sin indlånskonto idag.

Har man derimod ikke pengene stående, men skal ud at låne pengene, er spørgsmålet, om man skal låne pengene af Skat, eller betale med et lån eller en kassekredit, da renterne på et lån eller en kassekredit er fradragsberettigede.

Så nu er spørgsmålet: Skal man låne penge af banken, eller skal man låne penge af Skat?

Så, hvor høj skal renten på ens kassekredit være, for at det bedst kan betale sig at betale restskatten inden den 30. juni? Hvis du har negativ kapitalindkomst – altså har flere renteudgifter end renteindtægter – skal renten være lavere end 4,15% for at du skal låne pengene af banken for at betale.

Vi har lavet et lille regneark, hvor du selv kan lege med tallene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *